Beroepspraktijkvorming
Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming

 

 

“Een van de landelijke vastgestelde beleidsthema’s waarop MBO-instellingen gericht inzetten om de onderwijskwaliteit verder te verhogen is Beroepspraktijkvorming (BPV). BPV is een belangrijk onderdeel van de beroepsopleiding. De student maakt tijdens de BPV kennis met de beroepspraktijk en brengt de theoretische kennis die hij heeft opgedaan in de praktijk en maakt zich werknemersvaardigheden eigen. Het is van belang dat een opleiding goed aansluit op de arbeidsmarkt. De BPV is dan ook een verplicht onderdeel van iedere mbo-opleiding, die in sterke mate de kwaliteit van de opleiding bepaalt”.

(https://www.kwaliteitsafsprakenmbo.nl/themas/beroepspraktijkvorming)

 

Studenten moeten stage lopen gedurende hun opleiding. De BPV is een wezenlijk onderdeel van de opleiding, waarin de theorie kan worden gebruikt om vaardigheden toe te passen en te vergroten in de praktijk.

 

BBL

Een BBL-student heeft een arbeidscontract bij een bedrijf.

Dit leer-werkcontract loopt in principe tot einde schoolopleiding, dus de student blijft bij het leerbedrijf.

 

Praktische zaken BPV:

BOL BBL+SMEOT
Urenverantwoording 250 uur per schooljaar 650 uur per schooljaar
Vakantie Schoolvakantie-rooster CAO (vakantiedagen + ATV)
Wat levert het op/salaris? (Mogelijke) vergoeding Loon volgens CAO
Ziekmelding/absentie Op school en bij leerbedrijf melden

Op school en bij leerbedrijf melden

 

De studieloopbaanbegeleider (slb'er) is het eerste aanspreekpunt voor zowel de student als het bedrijf. De slb’er komt minimaal twee keer per schooljaar langs bij het bedrijf voor een beoordeling.

Daarnaast heeft de slb’er soms telefonisch contact met het bedrijf om de voortgang te bespreken.

 

BOL

Wij organiseren voor schooljaar 2024-2025 op dinsdag 24 september a.s. een stagemarkt waar studenten middels een kort gesprek kennis kunnen maken met eventueel toekomstige stageplek-biedende bedrijven.

Deze stagemarkt is verplicht voor onze eerste- en tweedejaars BOL-studenten.

Na de herfstvakantie zal elke BOL-student, uitzonderingen daargelaten, stage moeten lopen.

Stages zijn verdeeld in perioden zoals het schema laat zien; BOL studenten lopen dus stage bij minimaal twee bedrijven gedurende een schooljaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoeken stage

Uiteraard mogen studenten ook zelf op zoek naar een geschikt stage-biedend bedrijf.

Dat kan via https://www.stagemarkt.nl/Zoeken ; tik links bovenin als zoekterm de opleiding of crebonummer van de opleiding in. Daarna rechts bovenin je woonplaats of postcode en selecteer de gewenste afstand tot een stage-biedend bedrijf. Voltooi de zoekopdracht door op het vergrootglas te drukken.Er wordt nu een lijst geselecteerd met stage-biedende bedrijven binnen jouw gekozen regio die mogelijk plek voor de student hebben.