Begeleiding
Begeleiding

Begeleiding

 

De begeleiding op school is erop gericht om studenten op een goede manier de studieloopbaan te laten doorlopen. Het MBO-team probeert daarbij zoveel mogelijk te helpen. De mensen die hiermee kunnen helpen zijn bijvoorbeeld de studieloopbaanbegeleider en de teamdeskundige.

 

beroepspraktijkvorming (bpv)

Een belangrijk deel van onze mbo-opleidingen bestaat uit werken en leren in de praktijk, de zogenaamde beroepspraktijkvorming of bpv.

 

Veel werkgevers worden graag erkend leerbedrijf voor stagiaires of leerwerkstudenten. Het opleiden van mbo'ers levert gemotiveerde arbeidskrachten op die in de praktijk de kneepjes van het vak hebben geleerd.

Begeleiding op de werkvloer vraagt om enthousiaste en deskundige praktijkopleiders op de werkvloer. Vanuit het ROC is de bpv-docent van de student het vaste aanspreekpunt.

 

Studieloopbaanbegeleider (slb’er)

Elke klas heeft een slb’er. Dit is een docent die wekelijks één of meer lessen in de klas verzorgt. De slb’er is het eerste aanspreekpunt voor studenten, ouders en leerbedrijven.

 

Begeleider BPV

Dit is de vakdocent of slb’er die contacten onderhoudt met je leer- of BPVbedrijf. Vragen over de beroepspraktijkvorming op het BPV-bedrijf kan de student stellen aan deze vakdocent of slb’er. Op het leerbedrijf krijgt de student begeleiding van een praktijkopleider van het bedrijf.

 

Teamdeskundige

Mocht jde student tijdens de opleiding extra ondersteuning nodig hebben, dan is de teamdeskundige de aangewezen persoon om hierbij te helpen. Samen met de teamdeskundige gaat de student op zoek naar het best passende antwoord op je hulpvraag. Als de hulpvraag buiten de deskundigheid van de teamdeskundige ligt, of als de extra ondersteuning verder rijkt dan de opleiding kan bieden, kan er samen besloten worden dat ondersteuning binnen je eigen omgeving (eerstelijnszorg) een betere oplossing is. Ook hierbij kan de teamdeskundige een ondersteunende rol spelen.

 

De teamdeskundigen op de locatie SMEOT zijn mevrouw J. Bannenberg en mevrouw S. Keur.

 

Passend onderwijs

Iedereen binnen SMEOT & ROC van Twente krijgt MBO-basisondersteuning in de vorm van begeleiding door een slb’er. Soms is dit niet voldoende, bijvoorbeeld als de student een aanvullende ondersteuningsbehoefte heeft. Bij de intake wordt samen met de student gekeken of en welke aanvullende ondersteuning nodig is en of we in staat zijn om deze te bieden. Ook kan in de loop van de opleiding blijken dat de student aanvullende ondersteuning nodig heeft. Afspraken over aanvullende ondersteuning worden vastgelegd in een bijlage bij de Onderwijsovereenkomst (OOK) voor aanvullende ondersteuning.

 

Vertrouwenspersoon

Mocht de student tijdens studie te maken hebben met agressie, intimidatie of een andere ingrijpende gebeurtenis? Dan kan een vertrouwenspersoon de steun bieden die de student nodig heeft. De vertrouwenspersoon is strikte geheimhouding verplicht van wat jullie samen bespreken.

 

Praktijkovereenkomst (POK)

Bij de BPV zijn in alle gevallen zowel het leerbedrijf, als de student, als het ROC betrokken. Voor elke bpv-periode maken we een praktijkovereenkomst (POK) op waarin we de afspraken over de stage of leerbaan vastleggen. De praktijkovereenkomst wordt digitaal verzonden vanuit ROC naar de werkgever.

 

scholingsovereenkomst (SOK)

In een scholingsoverenkomst worden alle afspraken vastgelegd die werkgever en werknemer met elkaar maken omtrent een opleiding (scholing)/studie/cursus. De scholingsovereenkomst wordt digitaal verzonden vanuit SMEOT naar de werkgever. Het programma Validsign wordt hiervoor gebruikt.